giovedì 28 aprile 2016

Pasolini, «Il Vangelo secondo Matteo», (1964)

Το 1964, στα χρόνια της σημαντικής για την Καθολική Εκκλησία και για την Ιταλία Β' Συνόδου του Βατικανού, ο Ιταλός σκηνοθέτης και λογοτέχνης Pier Paolo Pasolini γυρίζει, σε διάφορες τοποθεσίες της ιταλικής υπαίθρου και χρησιμοποιώντας μη επαγγελματίες ηθοποιούς, το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο».
Στην ταινία αυτή, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Treccani, «το αρμονικό πάντρεμα του κινηματογράφου με τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και τη μουσική αποτέλεσε το έναυσμα για τον αποκαλούμενο "ποιητικό κινηματογράφο"».
Πρόκειται για μια ταινία «πιστή στην αφήγηση, αλλά όχι στο πνεύμα του Ευαγγελίου», σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα του Βατικανού της εποχής [αναδημοσίευση από τον L'Osservatore Romano]. Πενήντα χρόνια μετά, η ίδια εφημερίδα, μαζί με άλλα επαινετικά λόγια, χαρακτήρισε το έργο του Παζολίνι ως «ένα αριστούργημα και πιθανότατα την καλύτερη ταινία για τον Ιησού που γυρίστηκε ποτέ» [αναδημοσίευση στις εφημερίδες L'Avvenire (επίσημο όργανο της Συνόδου των Ιταλών Επισκόπων), Il Messaggero di Roma και La Repubblica].


Ολόκληρη η ταινία με ελληνικούς υπότιτλους εδώ.

Nessun commento: