venerdì 7 novembre 2014

Πώς να μην παντρευτείς τον λάθος άνθρωπο

«Αγαπώ τον σύζυγό μου, αλλά είμαστε αρκετά διαφορετικοί και η σχέση μας σταδιακά καταρρέει», λέει η Σάρα. Ναι, διότι, εάν είναι αλήθεια πως στην αγάπη πρέπει να πηγαίνουμε όπου μας πηγαίνει η καρδιά, πώς όμως να είμαστε σίγουροι, ότι ο σύντροφός μας είναι ο σωστός; Ρωτήσαμε τον ψυχολόγο. Κι έπειτα αναλύσαμε τις 10 συμβουλές που συνέταξε τo Huffington Post UK για να μην υποπέσουμε σε ολισθήματα.

Δέχεστε επίθεση, όπως έγραφε ο Σταντάλ, από «ένα είδος πυρετού που έρχεται και φεύγει ανεξάρτητα από τη θέλησή σας»; Πολύ πιθανόν να είστε ερωτευμένοι και, συνεπαρμένοι από τη φλόγα του πάθους, θα μπορούσατε να σκέφτεστε ήδη τη λίστα γάμου. Σε πόσους δεν συνέβη, πράγματι, να κάνουν το μοιραίο βήμα στον απόηχο της «καψούρας», βιαστικά και χωρίς να έχουν δοκιμάσει τη συναισθηματική συμβατότητα με τον σύντροφό τους, και στη συνέχεια κάποια στιγμή να επιστρέφουν στην πραγματικότητα, να κατατρύχονται από αμφιβολίες και να σκέφτονται πως έχουν παντρευτεί τον λάθος άνθρωπο. «Μερικές φορές συλλαμβάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται έτσι. Είμαι ερωτευμένη με τον σύζυγό μου, αλλά έχουμε δύο χαρακτήρες πολύ διαφορετικούς. Και αυτή η βασική διαφορά επιδεινώθηκε μετά τον γάμο κάνοντας τη σχέση να καταποντιστεί…», συνεχίζει η Σάρα, εργαζόμενη, 34 χρονών.
Εν ολίγοις, εάν είναι αλήθεια, ότι σε μια σχέση «πρέπει να πηγαίνεις όπου σε πηγαίνει η καρδιά», είναι επίσης αλήθεια, ότι η επιλογή του συντρόφου που θα παντρευτείς θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, για να αποφευχθούν στραβοπατήματα και δυστυχία. Ποια είναι, όμως, τα σημεία τα οποία πρέπει κανείς να προσέξει; «Η αγάπη είναι μια χημεία που ενεργοποιείται όταν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους δημιουργείται μια συμφωνία, μια συναισθηματική εγγύτητα, που επιδρά στο μη λογικό κομμάτι μας. Και αυτός είναι ο πρώτος σημαντικός παράγοντας», εξηγεί ο Αλμπέρτο Πάχερ, διευθυντής ψυχολογίας στη Νομαρχιακή επιχείρηση υπηρεσιών υγείας της επαρχίας Τριδέντου. Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι ανάγκη επιπλέον να θέσετε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις: εάν στο ζευγάρι υπάρχει η δυνατότητα του μοιράσματος, του από κοινού μελλοντικού σχεδιασμού, πέρα από την αμοιβαία προσοχή, που πρέπει να δείχνει ο ένας στον άλλον, και του χρόνου που πρέπει να αφιερώνει. Η συμβουλή του ψυχολόγου, έπειτα, είναι το ζευγάρι να κάνει αρκετά πράγματα μαζί, πριν πραγματοποιήσει το μεγάλο βήμα, και ιδίως να μοιράζεται πολλές εμπειρίες κοινωνικού τύπου μαζί και με άλλους ανθρώπους, «πράγμα το οποίο επιτρέπει στο ζευγάρι να ελέγξει την ποιότητα της σχέσης του». Μαζί με τη συγκατοίκηση «η οποία αποτελεί μια δοκιμασία αξιόπιστη, για να πιστοποιηθεί εάν μια σχέση είναι λειτουργική στην καθημερινότητα και σε μια κατάσταση ρουτίνας».
Το Huffington Post UK έχει επιπλέον συντάξει μια λίστα με δέκα συμβουλές σχετικά με το πώς να αποφύγεις να παντρευτείς τον λάθος άνθρωπο.

1)    Να μην σκέφτεστε πως θα μπορέσετε να αλλάξετε τον άλλον
Πολύ συχνά, ιδίως οι γυναίκες, σκέφτονται πως θα μπορούσαν να αλλάξουν εκείνο που δεν τους αρέσει στον σύντροφό τους μετά τον γάμο. Αλλά αυτό είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση, πράγματι, ότι η αλλαγή θα επέλθει και, κυρίως, εάν επέλθει, ότι θα είναι προς το καλύτερο. Γι’ αυτό, εάν υπάρχουν κάποιες πτυχές του άλλου με τις όποιες σκεπτόμαστε ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε, ή θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τις δεχθούμε, είναι σαφώς καλύτερα να μην παντρευτούμε.
2)  Να μην επιλέγετε μόνο βάση της χημείας
Η χημεία και η έλξη είναι χωρίς αμφιβολία σημαντικές, αλλά ο χαρακτήρας ενός ατόμου είναι περισσότερο σημαντικός. Ένα διάσημο ρητό, πράγματι, λέει: «η χημεία ανάβει τη φωτιά, αλλά ο χαρακτήρας τη διατηρεί ζωντανή». Με άλλα λόγια, ο έρωτας δεν διαρκεί για πάντα και στο πέρασμα προς την αγάπη ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου και η αμοιβαία συμβατότητα μπορούν να αποδειχθούν πολύ πιο σημαντικά για την επιτυχία και τη διάρκεια ενός γάμου.
3)  Να καταλάβετε αν δείχνετε αμοιβαίο σεβασμό στις συναισθηματικές σας ανάγκες
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν τις ατομικές συναισθηματικές τους ανάγκες, οι οποίες απαιτούν να εισακουστούν. Οι γυναίκες, για να νιώσουν ότι αγαπιούνται, επιζητούν γενικότερα προσοχή, αγάπη και εκτίμηση, ενώ οι άντρες επιθυμούν σεβασμό, επιβεβαίωση και ενθάρρυνση. Εάν η σχέση σας κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, άρα βρίσκεστε στον σωστό δρόμο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, είναι καλύτερα να το αφήσετε.
4)  Να αναρωτηθείτε αν μοιράζεστε ενδιαφέροντα και σχέδια
Στον γάμο το ζευγάρι μπορεί να αναπτυχθεί από κοινού ή ακολουθώντας ο καθένας διαφορετική πορεία. Με το να μοιράζεστε σχέδια και πάθη, αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθείτε μαζί. Γι’ αυτό, πριν παντρευτείτε χρειάζεται ν’ αναρωτηθείτε: τι παθιάζει τον σύντροφο μου; εγώ σέβομαι τα ενδιαφέροντά του; Υπό αυτήν την έννοια, αν έχετε αυτογνωσία και γνωρίζετε καλά τις προσωπικές σας αξίες, τα πάθη σας, το προσωπικό σας στυλ ζωής, θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες ώστε να βρεθεί η αδελφή ψυχή σας.
5)   Να κάνετε σεξ πριν από το γάμο
Το σεξ είναι ένα ουσιαστικό μέρος της αγάπης. Εάν, όμως, η σεξουαλική συνεύρεση χαρακτηρίζεται από περιορισμένο ενθουσιασμό ήδη από την αρχή και ο σύντροφος δε φαίνεται να ενδιαφέρεται και πολύ, ή είναι ένας υποστηρικτής της θεωρίας σύμφωνα με την οποία το σεξ δεν είναι και πολύ σημαντικό, διότι το συναίσθημα είναι εκείνο που μετρά... ε, λοιπόν, καλύτερα ξεχάστε το.
6)  Να θέσετε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις
Υπάρχουν μερικές βασικές ερωτήσεις, οι οποίες χρειάζεται να τεθούν πριν να παντρευτείτε: σέβομαι και θαυμάζω τον/την σύντροφό μου; τον/την εμπιστεύομαι; μπορώ να υπολογίζω σε εκείνον ή εκείνη; εμπιστεύομαι την κρίση του/της; Εμπιστεύομαι τα λόγια του/της; μπορώ να είμαι ο εαυτός μου; μπορώ να εκφράζω ελεύθερα την προσωπικότητά μου; νιώθω ήρεμος και γαλήνιος όταν βρίσκομαι δίπλα του/της; Εάν οι απαντήσεις είναι αρνητικές, καλύτερα να κάνετε ένα διάλειμμα, για να καταλάβετε τα πραγματικά σας συναισθήματα.
7)   Να δώσετε προσοχή, εάν δεν αισθάνεστε συναισθηματικά ασφαλείς
Το να αισθάνεστε συναισθηματικά ασφαλείς είναι η βάση για ένα γάμο που θα έχει διάρκεια και θα είναι ευτυχής. Εάν, όμως, στα πλαίσια της σχέσης δεν μπορείτε να εκφράσετε τις απόψεις σας και τα συναισθήματά σας, αισθάνεστε να σας ελέγχουν συνεχώς για εκείνο που κάνετε ή εκείνο που λέτε, τότε είναι πιθανό να είστε μπλεγμένοι σε μια σχέση τοξική.
8)  Να είστε ειλικρινείς από την αρχή
Πολλά ζευγάρια κάνουν το λάθος να μην είναι ειλικρινή από την αρχή της σχέσης τους. Θα πρέπει, απεναντίας, να αναρωτηθείτε: τι έχω ανάγκη να γνωρίζω για να είμαι απολύτως σίγουρος ότι θέλω να παντρευτώ αυτόν τον άνθρωπο; Και ακόμη: τι με ανησυχεί στον σύντροφό μου και στη σχέση μου; Είναι πράγματι πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε τα πράγματα που σας ανησυχούν και όσα σας κάνουν διστακτικούς, για να καταλάβετε εάν ο μέλλων, ή η μέλλουσα, σύζυγός σας είναι όντως οι σωστοί.
9)  Να μην παντρευτείτε για να γίνει η ζωή σας καλύτερη
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παντρευτούν για να καλυτερέψουν τη ζωή τους ή την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους, λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ο σύντροφος, όμως, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ψυχολόγος, και εάν κάποιος εκ των δύο έχει πρόβλημα με τον εαυτό του, εάν δεν έχει αυτοεκτίμηση ή δεν είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του, καλύτερα να αντιμετωπίσετε αυτές τις πτυχές πριν να παντρευτείτε, χωρίς να συρθείτε μέσα σ’ ένα γάμο σκεπτόμενοι, ότι ο σύντροφός σας θα λύσει τα προβλήματά σας για λογαριασμό σας.
10) Προσέξτε τους ανθρώπους που δεν είναι συναισθηματικά έτοιμοι για γάμο
Τέλος, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν σύντροφο, ο οποίος δεν είναι συναισθηματικά έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Για παράδειγμα, η περίπτωση ενός άνδρα που είναι πολύ δεμένος με τη μαμά του. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να καταλήξετε τρεις σε ένα γάμο, αντί για δύο. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που ασχολούνται πολύ με το να αντιμετωπίζουν τα προσωπικά τους προβλήματα, όπως ανασφάλειες, αρνητικές σκέψεις, κατάθλιψη. Ολοκληρώνοντας, συμβουλεύει το Huffington, ποτέ μην παντρευτείτε κάποιον, ο οποίος υποφέρει από εξάρτηση. Όχι μόνο από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, αλλά επίσης από υπερβολική αφοσίωση στην εργασία του, σε ένα άθλημα, σε ένα χόμπι, στα χρήματα, στη δύναμη, στα υλικά αγαθά, στην κοινωνική του θέση και ούτω καθεξής. Όποιος πάσχει από κάποια εξάρτηση, πράγματι, δεν θα είναι ποτέ έτοιμος για να αναπτύξει μια σχέση ειλικρινά εσωτερική με έναν άλλον άνθρωπο.

Μετάφραση στα ελληνικά από την Ελένη Χαλμαντζή, ΜΔ Ψυχολογίας.


Come non sposare la persona sbagliata

“Amo mio marito ma siamo troppo diversi e il nostro rapporto sta precipitando” racconta Sara. Già perché se è vero che in amore bisogna andare dove ci porta il cuore, come si fa a essere certi che il partner sia quello giusto? L'abbiamo chiesto allo psicologo. E poi abbiamo analizzato i 10 consigli stilati dall’Huffington Post Uk per non compiere passi falsi.

Siete stati assaliti, come scriveva Stendhal, da “una specie di febbre che va e viene indipendentemente dalla volontà?”. Molto probabilmente siete innamorati e, presi dal vortice della passione, vi potrebbe capitare di immaginare troppo in fretta la lista nozze. A quanti non è successo infatti di aver compiuto il fatidico passo sull’onda del batticuore, in maniera frettolosa e senza aver testato nel tempo l’effettiva compatibilità con il partner, salvo poi una volta tornati alla realtà essere assaliti dai dubbi e pensare di aver sposato la persona sbagliata? “A volte mi ritrovo a pensarlo. Sono innamorata di mio marito, ma abbiamo due caratteri molto diversi. E questa differenza di fondo si è solo accentuata dopo il matrimonio facendo precipitare il rapporto…”, racconta Sara, impiegata, 34 anni.
Insomma, se è vero che in una relazione “bisogna andare dove ci porta il cuore”, è anche vero che la scelta del partner da sposare va valutata con grande attenzione per evitare passi falsi e infelicità. Ma quali sono gli aspetti da considerare? “L’amore è un’alchimia che scatta quando tra due persone si crea una sinfonia, una vicinanza emotiva che agisce sulla parte non razionale di noi stessi. E quello è già un primo indicatore importante”, spiega Alberto Pacher, dirigente psicologo dell'Azienda provinciale per i servizi sanitari di Trento. Secondo l’esperto, bisogna inoltre porsi alcune domande, chiedendosi se nella coppia c’è la capacità di condividere e di costruire progetti assieme, oltre che di prestarsi attenzione e di dedicarsi del tempo. Il consiglio dello psicologo è poi di fare tante cose insieme prima di compiere il grande passo, in particolare condividendo tante esperienze di tipo sociale insieme ad altre persone “che permettono di testare la qualità del rapporto”. Insieme alla convivenza “che rappresenta un test attendibile per verificare se la relazione funziona nella quotidianità e anche in una condizione di routine”.
Huffington Post Uk ha inoltre stilato una lista di dieci consigli su come evitare di sposare la persona sbagliata.

1) Non pensare di poter cambiare l’altro
Molto spesso capita, specie alle donne, di pensare di poter cambiare quello che non piace del partner dopo il matrimonio. Ma si tratta di un approccio sbagliato. Non c’è garanzia, infatti, che il cambiamento avverrà e che soprattutto avverrà in meglio. Per cui, se ci sono aspetti dell’altro con i quali pensiamo di non poter convivere o che riteniamo di non poter accettare allora è meglio non sposarsi.
2) Non scegliere solo sulla base della chimica
La chimica e l’attrazione sono senza dubbio importanti, ma il carattere di una persona lo è ben di più. Un famoso detto, infatti, dice: “La chimica accende il fuoco, ma il carattere lo mantiene vivo”. In altre parole, l’innamoramento non dura per sempre e nel passaggio all’amore il carattere di una persona e la reciproca compatibilità possono rivelarsi molto più importanti per il successo e la durata di un matrimonio.
3) Capire se si è attenti reciprocamente ai propri bisogni emotivi
Sia gli uomini, che le donne hanno propri bisogni emotivi che necessitano di essere ascoltati. Le donne per sentirsi amate chiedono in genere attenzione, affetto e stima, mentre gli uomini desiderano rispetto, capacità di essere rassicurati e di essere confortati. Se la vostra relazione si muove in questa direzione allora siete sulla giusta strada, in caso contrario è meglio lasciar perdere.
4) Chiedersi se si condividono passioni e progetti
Nel matrimonio si può crescere insieme oppure ciascuno percorrendo strade diverse. Condividere progetti e passioni aumenterà le chance di crescere insieme nel matrimonio. Per cui prima di sposarsi, occorre chiedersi: Cosa appassiona il partner e io rispetto le sue passioni? In questo senso, meglio si conosce se stessi, i propri valori, le proprie passioni, il proprio stile di vita e più opportunità si avranno di trovare l’anima gemella.
5) Fare sesso prima del matrimonio
Il sesso è una parte fondamentale dell’amore. Se, però, l’intesa sessuale si rivela poco entusiasmante sin dall’inizio e il partner non sembra molto interessato al tema ed è un sostenitore della teoria secondo cui il sesso non è poi così importante, perché è il sentimento quello che conta, allora è meglio lasciar perdere.
6) Farsi alcune domande
Ci sono alcune domande fondamentali che bisognerebbe porsi prima di sposarsi: Rispetto e ammiro il mio partner? Mi fido di lui? Posso contare su di lui/lei? Mi fido dei suoi giudizi? Mi fido delle sue parole? Posso essere me stesso? Posso esprimere liberamente la mia personalità? Mi sento sereno e tranquillo quando sono in sua compagnia? Se le risposte sono negative allora è meglio prendersi una pausa per capire realmente i propri sentimenti.
7) Prestare attenzione se non ci si sente emotivamente al sicuro
Sentirsi emotivamente al sicuro è la base per un matrimonio duraturo e felice. Se, però, all’interno della relazione non potete esprimere le vostre opinioni e i vostri sentimenti, sentendovi continuamente controllati per quello che fate o che dite, allora è probabile che siate incappati in una relazione tossica.
8) Essere sinceri sin dall’inizio
Molte coppie compiono l’errore di non essere sinceri sin dall’inizio del rapporto. Occorre invece chiedersi: Cosa ho bisogno di sapere per essere assolutamente certo di voler sposare questa persona? E ancora: Cosa mi preoccupa del mio partner o della nostra relazione? È insomma molto importante identificare le cose che ci preoccupano e ciò su cui si è titubanti per capire se il futuro marito o la futura moglie sono quelli giusti.
9) Non sposarsi per rendere la propria vita migliore
Molte persone scelgono di sposarsi per migliorare la propria vita o l’immagine che hanno di sé a causa di una bassa autostima. Il partner però non può fungere da psicologo e se si hanno problemi con se stessi, se non ci si piace o non si è contenti della propria vita è meglio affrontare questi aspetti prima di sposarsi, senza trascinarli all’interno del matrimonio pensando che il partner potrà risolverli per noi.
10) Occhio alle persone non emotivamente pronte per il matrimonio
Infine, molte persone scelgono partner che non sono emotivamente pronti al grande passo. Ad esempio, è il caso di un uomo troppo legato alla mamma. In questo caso ci si potrebbe ritrovare ad essere in tre nel matrimonio anziché in due. Lo stesso vale per persone troppo occupate a fronteggiare i loro problemi personali, come insicurezze, pensieri negativi, depressione. Infine, consiglia l’Huffington, mai sposare una persona che soffre di dipendenza. Non solo dall’alcol o dalla droga, ma anche da un eccessivo attaccamento al lavoro, a uno sport, a un hobby, ai soldi, al potere, al materialismo, allo status sociale e così via. Chi soffre di dipendenza, infatti, non sarà mai pronto a sviluppare una relazione davvero intima con un’altra persona.

Nessun commento: