venerdì 30 novembre 2012

Una foto storica dalla visita privata di Nicodemo I di Patrasso ad Amalfi (1995)

Δημοσιεύουμε σήμερα μια ιστορική φωτογραφία, που συνδέει την πόλη μας με την ιταλική Αμάλφη. Συνδετικό κρίκο ανάμεσα τους αποτελεί ο πολιούχος αμφοτέρων Απόστολος Ανδρέας.

 

Στην Πάτρα, τόπο μαρτυρίου του Αποστόλου, φυλάσσονται ο Σταυρός και η Κάρα του. Στην κρύπτη του καθεδρικού ναού της Αμάλφης, αφιερωμένου στον Άγιο Ανδρέα, φυλάσσεται τμήμα των λειψάνων του, που μετακομίστηκε εκεί από την Κωνσταντινούπολη, το 1208, μετά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους. Αντικείμενο μεγάλου σεβασμού αποτελεί η ελαιώδης ουσία που μαρτυρείται ότι ρέει εκ των λειψάνων (για πρώτη φορά στις 29 Νοεμβρίου 1304) και η οποία αποκαλείται «la Manna di SantAndrea» [το μάννα του Αγίου Ανδρέα]. 

Ας σημειωθεί, για την καλύτερη ανάγνωση της φωτογραφίας, ότι η λειψανοθήκη του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται θαμμένη κάτω από το ιερό βήμα της κρύπτης του καθεδρικού ναού της Αμάλφης, σε άγνωστο βάθος. Πάνω από αυτό έχει ανοιχτεί φρεάτιο [pozzetto], καλυμμένο από πλάκες αργύρου [piatti argentei], από τις οποίες κρέμεται η φιάλη [ampolla] συλλογής του μάννα. 

H φωτογραφία περιέχεται στο φωτογραφικό επίμετρο του βιβλίου του π. Andrea Colavolpe, Amalfi e il suo Apostolo [Η Αμάλφη και ο Απόστολός της], εκδόσεις De Luca, Σαλέρνο 2001. 


6 Οκτωβρίου 1995: σε ιδιωτική επίσκεψη στον καθεδρικό ναό, ο σεβ. επίσκοπος Νικόλαος Νικόδημος Βαλληνδράς, μητροπολίτης Πατρών, προσκυνεί τον τάφο του Αποστόλου και  δίνει στη συνοδεία του να ασπαστεί τις ασημένιες πλάκες που καλύπτουν το φρεάτιο.

Nessun commento: